Vooruitgang

steigerbranche

Samenwerken: it takes two to tango…

Herken jij jezelf hierin? Je bent zelfstandig ondernemer en hoewel je vaak opdrachten alleen uitvoert en het stempel ‘ZZP’er’ draagt, ben je prima in  staat om interessante opdrachten bij mooie opdrachtgevers succesvol uit te voeren. Of je bent manager bij een MKB-bedrijf en het loopt allemaal lekker. Kortom, je bent goed in je vak en hebt succes.

Waarom samenwerken

Toch heb je af en toe de behoefte om met anderen samen te werken. Met andere zelfstandig professionals kun je bijvoorbeeld die grote opdracht wel aan en is er geen sprake van capaciteitsproblemen. Of vraagt één van je taken een bepaalde deel-expertise dat binnen je team niet direct aanwezig is. In een samenwerkingsverband kun je elkaar scherp houden, sparren over verschillende onderwerpen en dingen bereiken die je alleen of met je eigen team niet – of niet snel – kunt bereiken…

Verschillende uitgangspunten bij samenwerken

Toch blijkt het in de praktijk niet eenvoudig om succesvol samen te werken. Belangrijkste reden hiervoor is dat jullie vaak toch niet dezelfde uitgangspunten hebben voor de beoogde samenwerking. De belangen blijken toch te verschillend, of ze zijn bij de start niet voldoende kenbaar gemaakt. Want het begint vaak wel voortvarend. Na de eerste plezierige kennismaking volgen snel daarna nog een aantal gesprekken. Je steekt er best veel tijd en energie in en uiteindelijk ga je samen aan de slag.

De belangrijkste redenen voor falende samenwerkingen

Als vervolgens puntje bij paaltje komt, blijkt er plotseling nog een aantal voorwaarden ergens uit een hoge hoed te komen. Is er ineens sprake van een entree-fee, of onverwachtse afdracht van de gezamenlijke omzet. Of blijkt tijdens het proces dat jij en je team steeds verder moeten afwijken van jullie eigen, succesvolle werkwijze en aanpak.

De belangrijkste reden voor teleurstelling schuilt in het feit dat er geen gelijkwaardig uitgangspunt is bij de samenwerkende partijen. Andere belangen – die eerder bewust of onbewust onuitgesproken blijven – worden gaandeweg duidelijk. Dat begint te knagen en voor je het weet staat het tussen jullie in. Er blijkt een hiërarchische situatie geschapen te zijn, onafhankelijkheid komt in het geding, vertrouwen slinkt en daardoor ook de open samenwerking. En zo kruipt het stapje voor stapje terug naar ‘ieder voor zich’. En dat is doodzonde!

Succesfactoren voor succesvolle samenwerkingen

Toch blijkt het gelukkig zeker mogelijk om succesvol samen te werken, als alle betrokkenen vanaf het begin de volgende uitgangspunten (blijven) hanteren:

1.      Werk alleen samen met gelijkgestemden; alleen als een samenwerking toegevoegde waarde biedt, dan kan het succesvol zijn.

2.      Zorg ervoor dat er onderling geen sprake is van afhankelijkheid; gelijkwaardigheid is de belangrijkste voorwaarde.

3.      Wees glashelder naar elkaar, spreek verwachtingen uit en respecteer elkaars belangen zodat je samen ook echt gaat voor het grotere belang.

4.      Maak de samenwerking niet ingewikkelder dan noodzakelijk, dikke contracten bij de start werken frustrerend en knagen direct aan het vertrouwen.

Jouw ervaring met samenwerkingen

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met samenwerkingen in verschillende verschijningsvormen. Zowel positief als negatief.

En ook aanbevelingen voor samenwerkingsverbanden zijn van harte welkom. Ikzelf ben er namelijk nog altijd van overtuigd dat je alleen misschien wel sneller gaat, maar samen altijd verder komt.

terug naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *