Vooruitgang

steigerbranche

Als angst een gezonde bedrijfscultuur in de weg staat

eyes-394176_640Uit ervaring weet ik dat het onderwerp `bedrijfscultuur` nauwelijks of niet voorkomt op de agenda van de MKB-ondernemer, maar ook niet op die van de Raad van Bestuur van grotere bedrijven.

En waarom dat is?

  • Tja, het is een moeilijk grijpbaar onderwerp,
  • weinig concreet,
  • hoog geitenwollen sokken imago,
  • en veel ondernemers gaan er vanuit `dat het toch moeilijk te veranderen is`

Wat is bedrijfscultuur?

Eenvoudig omschreven is bedrijfscultuur `het geheel van de ongeschreven regels binnen een bedrijf`. De kern wordt gevormd door de normen en waarden. De cultuur komt tot uiting in het gedrag van medewerkers en bedrijfsleiding. Het geeft dus aan wat mensen denken en voelen in het bedrijf.

Relatie bedrijfscultuur en management

De stijl van leidinggeven is veelal bepalend voor de bedrijfscultuur. Is die open en transparant, dan voelen medewerkers zich vrij om hun mening te geven en zo positief bij te dragen aan het resultaat.

Maar als angst regeert

Maar wat veel vaker voorkomt is juist dat in een bedrijf helemaal geen open en transparante omgangsvormen heersen. Vanuit de gedachte: `kennis is macht` wordt er aan verdeel-en-heers politiek gedaan. Ja inderdaad, politiek!

Niet zelden wordt dit (onbewust) geïnitieerd door de top van het bedrijf. Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij de kans gekregen en genomen om eens uitgebreid de hoogste baas binnen je organisatie te vertellen wat je er van vind?

Wat je vaak ziet is dat de directie zich omringt met gelijkgestemden of `jaknikkers`. Al was het alleen maar om de eigen illusie in stand te houden dat men `goed bezig` is. Het gevolg: medewerkers die vertrekken of die berusten in de situatie  met in het achterhoofd: ik kan het me niet veroorloven om echt mijn mening te geven. Bang voor represailles. En daar wordt uiteindelijk natuurlijk niemand in het bedrijf beter van.

peter drucker quote

Het belang van een gezonde bedrijfscultuur 

De uitdrukking van Peter Drucker: `Culture eats strategy for breakfast` geeft onomwonden aan wat het belang is van een gezonde bedrijfscultuur. Nog belangrijker dus dan een goede strategie. Want zonder gezonde bedrijfscultuur is de strategie gedoemd te mislukken.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kennis en kunde van medewerkers is het noodzakelijk dat deze zich vrij en ongeremd voelen om- ongeacht op welk niveau in de organisatie dan ook- hun mening en bijdrage te leveren. Gevraagd en ongevraagd.

De medewerker zou geen enkele angst voor welk (negatief) gevolg dan ook moeten voelen, op het moment dat ze een (ongezouten) mening geven. Dit vergt dus een andere houding van het topmanagement. Open en transparant wel te verstaan.

Hierbij zou zelfreflectie bijvoorbeeld een goede tool kunnen zijn, om vervolgens zelf het gewenste voorbeeldgedrag te vertonen. Als je dan vervolgens ook nog openheid en transparantie stimuleert bij je medewerkers, dan ben je goed op weg.

Ik ben benieuwd of bovenstaande herkenbaar voor je is. En naar jouw ervaring met bepaalde bedrijfsculturen.

Laat je het me weten?

terug naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *